Artykuł sponsorowany
Opakowania pełnią bardzo ważną funkcję w gastronomii – szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy tak popularne i powszechne stało się zamawianie jedzenia na wynos lub z dowozem do domu. Jednak jakie opakowania wybrać? Przedstawiamy nasz przegląd najczęściej wybieranych opakowań dla lokali gastronomicznych.
Otwierasz lokal gastronomiczny i zastanawiasz się, czego będziesz potrzebować, aby działał on w pełni sprawnie? Na Twojej liście koniecznie powinny znaleźć się opakowania. Jednak jakie opakowania dla gastronomii wybrać? Które z rozwiązań dostępnych na rynku będą najlepsze?
Prowadząc lokal gastronomiczny, warto przygotować się na przygotowywanie posiłków na wynos lub z opcją dostawy do domu. Aby cały ten proces przebiegał sprawnie, konieczne jest zaopatrzenie się w dobrej jakości opakowania. Jakie rodzaje opakowań znajdziesz obecnie na rynku?
Wybierając opakowania, musisz przede wszystkim uwzględnić ich zastosowanie. W gastronomii przydadzą się przede wszystkim:
A co z materiałem?
Jednym z rozwiązań dostępnych na rynku są opakowania plastikowe. Ich ogromną zaletą jest przede wszystkim ogromna różnorodność, jeśli chodzi o kształty oraz pojemności. Co więcej, opakowania te są także bardzo wytrzymałe. Jest to jednak mało ekologiczna propozycja, dlatego też, jeżeli zależy Ci na proekologicznym podejściu do prowadzenia biznesu, zrezygnuj z plastiku na rzecz bardziej przyjaznych środowisku opakowań.
Jednorazowe plastikowe opakowania na żywność znajdziesz między innymi na https://grupa-abc.com.pl/Opakowania-jednorazowe-c14.
Doskonałą alternatywą dla plastiku będą opakowania papierowe. Genialnie sprawdzą się one przede wszystkim jako talerze oraz opakowania cukiernicze. Możesz także zdecydować się na papierowe kubeczki oraz słomki, jednak pamiętaj, aby wybrać mocny i przede wszystkim nieprzeciekający karton. Opakowania wykonane z papieru są dość wytrzymałe oraz mają bardzo korzystną cenę.
Jeśli więc chcesz, aby Twój lokal gastronomiczny był bardziej eko, to możesz też postawić na opakowania biodegradowalne i ekologiczne, na przykład wykonane z trzciny cukrowej czy też otrębów. Takie w pełni naturalne rozwiązanie to nie tylko wygodny sposób pakowania jedzenia, ale także możliwość w pełni bezpiecznego dla środowiska kompostowania odpadów.
Fot.: Kate Townsend/unsplash.com