Artykuł sponsorowany
Mrożenie jest opłacalnym i znanym sposobem, który pozwala na przechowywanie produktów przez długi czas. W dzisiejszych czasach, dzięki specjalnym urządzeniom jest też banalnie proste.
Mrożenie to niezwykle popularna technika utrwalania żywności, która jest znana od bardzo dawna. Pozwala na dostęp do świeżych owoców i warzyw, kiedy nie ma na nie sezonu, na przykład zimą. Nie zmieniają one wcale swojego wyglądu i smaku. Są również tak samo zdrowe i nadal bogate w liczne witaminy. Dzięki temu możesz utrzymać zdrową oraz zbilansowaną dietę przez cały rok, dostarczając sobie niezbędnych składników odżywczych. Ta metoda pozwala też zaoszczędzić czas przy przygotowywaniu posiłków. Wystarczy wcześniej wyciągnąć gotowe produkty z zamrażalnika. To świetny sposób, jeśli pracujesz i nie masz kiedy zrobić sobie obiadu lub kolacji. Mrożenie pozwala również na mniejsze marnowanie żywności, ponieważ zamiast wyrzucać, możesz zostawić dania na później.
Najczęściej mrozi się owoce, warzywa i mięso. Takich produktów jest jednak zdecydowanie więcej. Bardzo popularną opcją jest zamrażanie domowego bulionu, który można potem wykorzystać do robienia zup i sosów. Często temu procesowi poddaje się także ryby i owoce morza. Dobrą opcją jest też mrożenie chleba, który potem jest tak samo świeży i smaczny. Koniecznie przeczytaj o produktach, których nie powinno się mrozić. Do nich zalicza się między innymi jajka oraz ser żółty.
Takie rozwiązanie sprawdza się nie tylko w warunkach domowych, ale i we wszelkich lokalach gastronomicznych. Do restauracji potrzebujesz jednak profesjonalnych urządzeń chłodniczych. Kupisz je na stronie internetowej: https://gastro-pol.pl/.
Nowoczesnym sposobem mrożenia żywności są specjalistyczne regały chłodnicze. Przede wszystkim gwarantują one dobrą jakość i są bardzo często spotykane w różnych sklepach spożywczych. Szczególnie niezbędne są do tych samoobsługowych. Jeśli prowadzisz więc swoją firmę w tej branży, warto się zaopatrzyć w taki regał. Możesz w łatwy sposób dopasować jego rozmiar do konkretnej przestrzeni handlowej.
Do sklepów i restauracji przydadzą się również witryny chłodnicze. Pozwalają one na estetyczną ekspozycję żywności. Spotyka się je na przykład w kawiarniach i cukierniach. Mają ciekawe kształty, które możesz dopasować do wystroju danego pomieszczenia.
Szafy mroźnicze idealnie nadają się do przeróżnych lokali gastronomicznych. Pozwalają one na długotrwałe przechowywanie produktów, których w takich miejscach jest naprawdę sporo. Żywność trzymana jest w niskich temperaturach, które można dowolnie ustawić w zależności od potrzeb. Dodatkowo są łatwe w utrzymaniu czystości i nie zużywają zbyt wiele energii. To przydatne, jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze. Innymi ciekawymi urządzeniami są: stoły i lady chłodnicze oraz saladetty.
Do mrożenia warto użyć specjalnych dodatków, które usprawnią cały proces. Są to na przykład pojemniki do zamrażania. Występują w różnych pojemnościach i rozmiarach. Są również dostępne w różnych wersjach kolorystycznych, więc łatwiej znajdziesz konkretny produkt. Warto zakupić je od razu w zestawie, wtedy będzie to bardziej opłacalne. Popularne są również woreczki strunowe do mrożenia pokarmów. Dzięki specjalnemu zapięciu możesz używać ich wielokrotnie. Pozwalają szczelnie przechowywać nawet płyny. Jest to najtańsza opcja, ale również dobrze się sprawdza. Polecana jest głównie do użytku domowego.
Zdjęcie główne: Victoria Shes/unsplash.com