Skip to content
  sobota 4 lutego 2023
Na czasie
12 stycznia 2022Lubisz dekorować wnętrza? Jak zamienić pasję w zawód? 11 marca 2022Środki higieny dla stomatologów 16 maja 2022Joga twarzy – krok po kroku 22 kwietnia 20227 pomysłów na kobiecy biznes w domu 4 listopada 2022Dlaczego kosmetyków z proteinami warto używać? 21 maja 2021Aplikacje kontroli rodzicielskiej – TOP 5 25 listopada 2022Niezależność finansowa w małżeństwie – jak stworzyć zdrowe granice? 29 września 2022Chwilówka na zakup komputera – błyskawiczny wpływ środków potrzebnych do zakupu niezbędnego sprzętu elektronicznego 5 sierpnia 2022Jak przygotować się na powrót do pracy po urlopie macierzyńskim? 12 sierpnia 2022Lusterko montowane do ściany – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Ladytech
  • Dom i ogród
  • Moda i uroda
  • Hobby
  • Rozwój osobisty
  • Biznes i finanse
  • Lifestyle
Ladytech
Ladytech
  • Dom i ogród
  • Moda i uroda
  • Hobby
  • Rozwój osobisty
  • Biznes i finanse
  • Lifestyle
Ladytech
  Lifestyle
Lifestyle

Gotowanie na parze – jakie ma zalety?

Alina JałowieckaAlina Jałowiecka—12 listopada 2021/
3 min. czytania
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Od deserów i wypieków aż po pizze i mięsa – gotowanie na parze zdecydowanie nie ogranicza się do kilku marchewek i kawałka brokuła. Ta łatwa metoda gotowania jest jedną z najzdrowszych na świecie.

Po krótkim okresie zachwytu nad restauracjami fast food, które preferują bezlitosne ilości cukrów oraz obróbkę termiczną w formie głębokiego smażenia, od kilku lat obserwujemy duży odwrót od tego trendu i coraz silniejszy nacisk kładziemy na kwestie zdrowego żywienia. Myśląc o sposobie podawania posiłków w jak najbardziej korzystnej dla naszego organizmu formie, wiele osób automatycznie przywołuje w głowie obraz brokuła ugotowanego na parze. Takie skojarzenie dla wielu jest jednak mało apetyczne i zwyczajnie nudne, dlatego pora odczarować kilka błędnych przekonań.

Jak to działa?

Więcej

Gotowanie na parze – jakie ma zalety?

12 listopada 2021

Gotowanie na parze w istocie jest jednym z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki żywności. Używa tylko ciepła i pary wodnej w zamkniętej przestrzeni, nie wymaga żadnych dodatkowych olejów i tłuszczów, co oznacza, że nasze dania pozostają lekkie, zdrowe i niesamowicie jędrne.

Po pierwsze: zdrowie

Badanie z 2009 r. opublikowane w „The Journal of Zhejiang University Science B: Biomedicine & Biotechnology” wykazało, że gotowanie na parze zatrzymuje więcej chlorofilu i witaminy C, a także rozpuszczalnych białek i cukrów w porównaniu z gotowaniem i smażeniem. Produkty gotowane na parze zachowały najwięcej składników odżywczych, a także glukozynolanów w nienaruszonej formie. Te ostatnie związki mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ działają przeciwutleniająco i przeciwrakowo.

Gotowanie w ten sposób oferuje również innego rodzaju korzyści zdrowotne. Jest to jeden z niewielu sposobów na gotowanie bez tłuszczu, a to świetna wiadomość dla naszych ciał. Ponadto, w przeciwieństwie do innych metod obróbki, takich jak klasyczne gotowanie, do gotowanych na parze potraw rzadko dodaje się sól. To kolejna świetna wiadomość dla naszego zdrowia, ponieważ regularne spożywanie zbyt dużej ilości soli wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi, co naraża nas na zawał serca i udar.

Po drugie: niepodrabialny wygląd i smak

Każdy, kto kiedykolwiek gotował warzywa w klasyczny sposób, pamięta, że bywają one wiotkie, papkowate i poszarzałe. A może skończyło się na grillowanym kurczaku, który okazał się być wysuszony? Gotowanie na parze pomaga żywności zachować swój kolor, kształt i teksturę, ponieważ nie ma bezpośredniego kontaktu z gorącą wodą lub ekstremalnym ciepłem. Zamiast tego parowanie sprawia, że ​​żywność jest wilgotna bez nasiąkania wodą. Podobnie ​​potrawy takie jak ryby, kurczaki i mięso nie wysychają ani nie twardnieją, co może mieć miejsce w przypadku pieczenia, grillowania i smażenia w bardzo wysokich temperaturach.

Po trzecie: wygoda i czystość

Gotowanie na parze to także jedna z najłatwiejszych metod gotowania. Przygotowane warzywa lub mięsa po prostu wkładamy do urządzenia, pozwalamy parze działać, a następnie podajemy. To naprawdę proste! Nie ma potrzeby obracania jedzenia, ponieważ gotuje się ono równomiernie. Wybierając tę metodę, w znacznej mierze zmniejszamy także ilość sprzętu używanego podczas gotowania, co ogranicza zmywanie – oszczędza czas i pomaga zmniejszyć ilość zużywanej wody, co jest dobrą wiadomością dla środowiska.

Zdjęcie główne: Thom Milkovic/unsplash.com

gotowanie na parzekuchniaslow food
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Alina Jałowiecka

Miłośniczka nauki, technologii i wiecznie głodna ciekawostek absolwentka psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Chętnie zgłębia tajniki stereotypowo męskich zajęć i pasji, realizując się we wspinaniu i majstrowaniu przy rowerach. Od niedawna copywriter.

Jaki tablet wybrać dla dziecka?
Jak stworzyć playlistę na weekendową imprezę ze znajomymi?
Powiązane wpisy
  • Powiązane wpisy
  • Więcej od autora
Lifestyle

Jak wzmocnić swoją samoocenę?

29 grudnia 2022/
3 min. czytania
Lifestyle

Jak dobrać rozmiar torebki do okazji?

14 grudnia 2022/
3 min. czytania
Lifestyle

Niezależność finansowa w małżeństwie – jak stworzyć zdrowe granice?

25 listopada 2022/
3 min. czytania
Wczytaj więcej

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj więcej
Reklama

Czym charakteryzuje się sprzęt Apple

3 lutego 2023/
3 min. czytania
Reklama

Kiedy można skorzystać z teleporady?

2 lutego 2023/
3 min. czytania
Reklama

Opakowania dla lokali gastronomicznych

24 stycznia 2023/
3 min. czytania
Reklama

Jakie udogodnienia stworzyć w firmie?

23 stycznia 2023/
3 min. czytania
Biznes i finanse

Jak uniknąć zadłużenia?

23 stycznia 2023/
3 min. czytania
Reklama

Drukarka nie drukuje? Sprawdź, co może być tego przyczyną

2 stycznia 2023/
3 min. czytania
Wczytaj więcej
Najnowsze wpisy
  • Czym charakteryzuje się sprzęt Apple
  • Kiedy można skorzystać z teleporady?
  • Opakowania dla lokali gastronomicznych
  • Jakie udogodnienia stworzyć w firmie?
  • Jak uniknąć zadłużenia?
Najnowsze komentarze
  • Adrian o Pozycjonowanie strony internetowej od strony marketingowej
  • Beata o Pozycjonowanie strony internetowej od strony marketingowej
  • Karol o Jakie strony pozycjonuje się najłatwiej?
  • Katarzyna o Jakie strony pozycjonuje się najłatwiej?
  • Magdalenka o Szczoteczki do zębów – który rodzaj jest najlepszy?
    Ladytech

    Wydawca: Blue Whale Press sp. z o.o. ul. Polska 114, 60-401 Poznań, bluewhalepress.pl

    Nasze portale: industrialy.pl, bastille.pl, supertechnology.pl, computerable.pl, intely.pl, oystem.pl, thinknews.pl, joysy.pl

    # NA CZASIE

    bezpieczeństwo dzieckabizneslifestylerozwój osobistyhobbyaranżacja wnętrzsmartfon dla dzieckacyberbezpieczeństwoszkoleniainteligentny domurlopwakacjekuchniapielęgnacjafirmafinansepracabhpprzepisypierwszy telefon
    © 2021 Ladytech - wszelkie prawa zastrzeżone
    • Redakcja
    • Zasady współpracy
    • Kontakt
    • Marketing online
    W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.